Hallo, allemaal,

net zoals in Nederland was is het hier ook erg warm, meer dan  drie weken boven de vijfendertig graden.

De minister van gezondheid heeft voor ouderen en kinderen het advies gegeven om 's middags even naar een supermarkt te gaan om afkoeling te zoeken, hij heeft er geen naam bij genoemd, maar hier bij de Aldi hebben ze geen airconditioning, en bij de Lidl ook niet, dat wordt dus een werkelijk hete zomer voor de prijsvechters.

Het voorlopig koopcontract is getekend, en in de tweede helft van augustus zal de acte bezegeld worden. We kwamen bij de notaris, wiens assistente de zaak waar nam.

De oude moeder en de dochter zaten al in de benauwde wachtruimte, de zoon, Henri was onderweg, een kwartier later arriveerde hij. We gingen de notariskamer binnen waar gelukkig een airco hing, het was net alsof we vanuit de Sahara de Noordpool binnen wandelden. 

De notarisassistente las rustig alle stukken voor, het onderzoek naar lood, asbest, en ongedierte had geen problemen aan het licht gebracht, maar over de hoeveelheid grond was nog veel discussie. We hebben een stuk grond extra bedongen, dat hadden we de avond ervoor met de huurder van de omliggende wijnvelden, de zwager van Henri, doorgenomen, maar bij de notaris nu bleek door dit gegochel met de grond ( hier een beetje bij, en daar een beetje af etc.), we er per saldo grond aan verloren hadden. Henri foeterde zijn zuster uit, omdat haar man ons probeerde te belazeren; ''ik heb die mensen toch beloofd dat ze er grond bij krijgen''. We spraken de exacte maat van de grond af, zodat we het ''beloofde land'' erbij krijgen, klinkt het niet fantastisch?, en dit is vastgelegd in de voorlopige acte.

-Inmiddels heeft een landmeter, de ''geomètre expert'', alles opgemeten en op papier gezet om in de koopacte te verwerken.

 

De procedure om de communale weg die dwars over het perceel loopt te privatiseren is ook in gang gezet-

De notarisassistente printte ondertussen, bij de receptie, alles uit voor ondertekening. Ze was de kamer nog niet uit of Henri begon een litanie van verwensingen naar zijn zuster, naast de airco was nu ook de sfeer ijzig, hetgeen ons op het idee bracht om samen de parkeermeter te gaan bijvullen, we ontdooiden buiten in de brandende zon.

Teruggekomen stonden de heetgebakerde zus en broer kiftend sigaretjes te roken in de schaduw van de huizen tegenover het notariskantoor, binnen zat de moeder alleen te wachten, niets begrijpend van al dat komen en gaan.

De familieleden zetten hun handtekeningen en namen gehaast afscheid van ons. Wij tekenden daarna alle stukken en namen nog even de haken en ogen door met de assistente.

Teruggekomen op Domaine du Cèdre, zaten onze overburen, Ada en Taco uit Zeeland, klaar met de wijn om een toast uit te brengen op de aankoop, een leuke thuiskomer, een gezellig aperitief.

 

We zijn bij ons domein al twee herten tegengekomen, dat is wel heel bijzonder tussen de wijnstokken.

Ook gezien de grauwe kiekendief, een rietgors, en de steenpatrijs, zeer zeldzaam hier. 

We stopten omdat er een slang op de weg lag, en we hem in de berm wilde helpen, de auto achter ons stopte, de bestuurder vroeg wat er aan de hand was, ''we probeerde de slang waar u nu met uw voorwiel op staat in veiligheid te brengen'', helaas te laat. We hebben een puttertje terug in het nest gezet, waarin twee dode  lagen, uitgeput.

We zijn  naar het grote jaarlijkse wijnfeest geweest in het stadspark van Gaillac, je krijgt er bij de entree een stempel op, 

en een glas in je hand, zo loopt iedereen de stands af om wijn te proeven en te kopen, eigenlijk moet je naar zo'n feest met een steekwagentje. Er waren verschillende optredens van gochelaars een rock'n roll band met verlengde benen waar kleine kinderen in een polonaise onderdoor liepen. Er stonden honderden tafels gedekt voor het diner, voor wie daarvoor ingeschreven had. Max, een wijnboer die we kennen hebben we ontmoet en onze nieuwe buren die ook een stand hadden, de eerste hand geschud, het was een enthousiaste kennismaking, hun zoontje vroeg of wij kinderen hadden, nee, wij vonden dat ook jammer, maar er gaan wel kinderen op ons terrein komen zeiden we. Ze hebben ook een wijnproeverij en we zijn uitgenodigd.

Het is een drukke zomer met veel visite, we horen enthousiaste reacties op onze aankoop.

We mogen er helaas nog niet werken vóór de overdracht, dus maken we plannen en vragen offertes aan.

Als het dus zover is, moet er eerst sanitair gemaakt worden want het is nu erg primitief.

 

Ons adres blijft tot we erin kunnen: 

 

Domaine du Cèdre 33

81600 Rivières

Nog een fijne zomer, dat was het even uit het franse leven, au revoir en tot mails 


Pauline en Maarten