Nieuwsbrieven - November 2004 - Augustus 2013

November 2004 vertrokken wij, Pauline en Maarten, naar Frankrijk, ons huis en studio verkocht, onze inboedel in de opslag en een Berlingo volgeladen met de noodzakelijke spullen om de eerste tijd te overleven. Op zoek naar een geschikt pand met terrein omgeving Toulouse om onze droom te verwezenlijken. 

Na anderhalf jaar zoeken en de plannen bijstellen hebben we een bod gedaan op een voormalige wijnboerderij midden tussen de wijngaarden. In september 2006 was de koop rond en kon de verbouwing beginnen, een groot project, dat zeker en het meeste werk deden we samen. In 2013 konden we beginnen met de verhuur van een gite, chambre d’hotes en workshops ook de fotostudio en de zaal waren klaar. De rest van het jaar gingen we gestaag door met het verbouwen van de stallen om nog twee gites te verwezenlijken.

In 2016 werd Maarten ziek en in januari 2018 is hij overleden. 

Ondanks het enorme verdriet en gemis heb ik besloten om verder te gaan met onze droom; een prachtige plek bieden waar mensen samen komen en kunnen genieten van het mooie franse leven tijdens een vakantie of een workshop.

De verhalen zijn geschreven tijdens onze zoektocht en de eerste jaren op Les Landes tijdens de verbouwing. De foto’s laten het verloop van de verbouwing zien.

Ik wens je veel leesplezier! In ieder geval met veel plezier door Maarten geschreven.Uiteindelijk zaterdag vertrokken door ons "Heintje Davids syndroom", het viel ook niet mee om los te komen.
Overnachting in Campanile hotel bij Orleans, volgende ochtend doorgereden, nog steeds druilerig weer maar ca 2 uur voor onze aankomst hier vlakbij Albi werd het uiteindelijk onbewolkt met een stralende zon, wat een symboliek. We hebben ons geinstalleerd in onze bungalow met schitterend uitzicht. Prachtig weer terrassen zaten vol in Albi en zelf ook nog even zitten zonnen voor ons huis.

 

Hallo allemaal,
we gaan ons verhaal nu voor de 2de keer uittypen omdat de laptop net bijna ontplofte omdat we een foto bewerkte en mee wilde sturen, hopelijk gaat het nu beter.

 

We zijn al een beetje ingeburgerd, kennis gemaakt met mensen uit de omgeving die zondag op het Gaillac-Primeur feestje waren, dat was heel gezellig van 12.30 tot 19.30 uur aan tafel gezeten tussendoor sauna en jacuzzi. Er was ook een wijnboer uit de omgeving, hij plukt de druiven met de hand (kan ook machinaal) het verschil is volgens hem te proeven, wij proefden het niet en hij hoeft geen dure machine te kopen.

 

Hallo allemaal,

We zitten nog steeds op een camping in een bungalow maar vanaf vrijdag 24 dec. zijn we op een terrein hier 4 km vandaan omdat onze stek hier al eerder gereserveerd was tussen Kerst en Nieuwjaar. We blijven daar dan minstens tot begin april. (hopelijk hebben we voor die tijd al wat gevonden)

Afgelopen week zijn we naar 2 exposities geweest, Dieuzaide, fotograaf indrukwekkende verzameling zw/w foto's prachtig. En de expo van de expressionist Hans Vleugels, ook zeer de moeite waard krachtig werk in couache, inkt en olieverf

 

Hallo allemaal,

Bedankt voor de goede wensen en jullie allen ook een  gelukkig nieuwjaar. Heel erg dat de staart van het oude jaar zo'n vreselijke ramp moest bevatten, televisie hebben we hier niet maar de getuigenverslagen van de wereldomroep liegen er niet om

en we zijn dan ook blij dat René en John (broer en zwager) pas 3 uur nà de vloedgolf op Thailand landden en ze vanwege de overboekingen niet voor de westkust hadden gekozen. Ze lieten snel iets horen. We hopen ongetwijfeld met jullie op een voorspoedige wederopbouw.

 

Hallo allemaal.

Hoe is het met jullie, de feestkilo's er al afgejogged?
of is straks het zwempak weer gekrompen? Bedankt voor de vele
mailtjes rond Kerst en Pauline d'r verjaardag en die er tussendoor
en erna over Internet en telefoon of gewoon gezellig per diligence.

 

Hallo allemaal,


Allereerst bedankt voor de gezellige mailtjes, alles goed?, toch nog even de elfstedenkriebels gehad?

Hier is het nu ook 3 weken koud maar met zon en weinig wind, lekker winters dus.

Het zoeken gaat gestaag verder we hebben uiteenlopende objecten bekeken. 

We ontdekten een gedoe, mooie gebouwen, ideale locatie, na info bleek het alleen in de zomer gebruikt te worden maar niet te koop, zonde. Daarna reden we ten westen van Gaillac en daar ontdekten we een mooi gebouw, vier stoere torens en een groot bordes, we reden er omheen (het voordeel van winter is dat je door de bomen het kasteel kan zien) het stond duidelijk leeg, aan de achterzijde stapten we uit en zagen nog een auto ook donkerblauw maar dan met zwaailichten. We hoorden stemmen (normaal geen last van), de gendarmes verschenen met zaklantarens op het achterbalkon en een vroeg ons of wij de eigenaren waren, na enige aarzeling moesten we dit ontkennen en zeiden we nieuwsgierig te zijn, dat werd vriendelijk begrepen de heren zelf zagen zo'n kasteel ook wel zitten.

 

 Hallo allemaal,


Alle eieren gevonden?----  pas op!, anders vliegen ze straks bij het grasmaaien om je oren.

Het zijn geen geruchten, we zijn inderdaad even in Nederland geweest. De verjaardag van Maarten's moeder gevierd, ze is 80 geworden, alle dagen, avonden -en nachten- bezoeken afgelegd ('s nachts 500 meter door de sneeuw terug naar ons chalet, sprookjesachtig), ontzettend leuk dat we toch nog veel mensen hebben kunnen zien, ondanks de beperkte tijd. Na de gezellige hectiek was het wel even afkicken in de relatieve stilte hier. We verbleven op het Kijkduinpark in een duinchalet, in de sneeuw dus. Een mooi einde van de winter. 

 

Hallo allemaal,

KoninginneNach ovâhleef ??? 

Vlag en wimpel weer gestreken?

Bush ook weer weg, zien we JP weer staan.

Hier is alles prima, onze zoektocht gaat gewoon door. 

We hebben verschillende dingen bezocht, o.a. een mooi gebouw op een heuvel, met een groot 

bijgebouw. Ernaast is een zandafgraving, wij gingen op onderzoek uit, uiteindelijk bleek bij de 

prefectuur, dat er nog twintig jaar gegraven gaat worden, en men met explosieven de rotsen 

opblaast, een spannend soort vakantieverblijf! hèt gat in de recreatiemarkt?

 

Hallo allemaal,

Wat een hitte bij jullie, en ook al de eerste poema,

wie nu nog twijfelt aan het broeikaseffect!

Hier is het  ook erg warm, (het is droge warmte en dat is langer uit te houden) 

vaak 30 graden en meer, al weken, er wordt al weer gevreesd voor de levens 

van bejaarden, zoals dat twee jaar geleden hier schandalig mis ging, omdat 

doktoren en de familie van veel oudere alleenstaanden zich in de hondsdagen 

(canicule) tijdens hun vakantie, niet bekommerden om hun bejaarden. 

 

Bonjour tout le monde,

hoe is het ermee? wat een zomer in Nederland, wateroverlast-minute ! 

Jullie je natje, wij ons droogje, hier was het water een tijd op rantsoen.

Hopelijk valt er nog wat te oogsten, de maïsvelden staan er troosteloos bij, maar de wijn kan hierdoor best fijn zijn, omdat minder water, meer smaak geeft.

Gelukkig hebben jullie op het laatst toch nog zomer, en zijn onze regendansen verhoord.

 

Bonjour tout le monde,

Alles goed, nog genoten van de warme nazomer?,

hier  was het ook zacht, twee mussen zijn bezig een nest te bouwen 

onder ons pannendak, en dat half november, weten zij veel. 

- Het is een canard als je denkt dat het franse woord voor eend 

deux-cheveaux is - 

 

Hallo allemaal,
                                                                

hoe is het met jullie, hopelijk alles goed?

We zijn net een week naar de Bourgogne geweest, het was onderdeel van onze

in NL reeds uitgezette zoektocht, als vijfde alternatief. We zoeken ten eerste 

in de Tarn, dan de Gers, Ariege en tevens in de Tarn et Garonne, als laatste in 

de Bourgogne/Auvergne (de departementen Nievre / Allier) het wijkt ook het meest af 

van het zuidelijke zoekgebied. 

 

Bonjour tout le monde,

hopelijk met iedereen alles goed, wat ons betreft kan het voorjaar uit de kast komen.

Er was in de Tarn in tien jaar niet zoveel sneeuw gevallen, 25 centimeter, het was daardoor erg stil op de weg, men raakt een beetje in paniek door dit weer. Het bleef twee dagen liggen, iedereen was drukdoende sneeuwpoppen te maken. Volwassene werden kinderen, en kinderen bleven ongewijzigd. De poppen ( bonhommes de neige ) kregen allerlei kledingstukken aangemeten, tegen de kou, en zo smolten ze weg.

Hier is het drie-koningenbrood zeer populair bij de kinderen, in Nederland wordt soms nog op drie-koningendag een taart gebakken waarin een boon verstopt zit, degene die de boon vindt is voor die dag koning. Hier in frankrijk begint eind november de verkoop van deze taarten ''galette des rois'' en dat gaat door tot in maart. 

 

Hallo allemaal,

 

hopelijk gaat alles goed met iedereen. 

Na ruim vier weken Bourgogne (Nièvre), hebben we besloten toch weer naar het zuiden te verhuizen.

 

Bonjour tout le monde,

we zijn weer terug in Gaillac, de lente is hier, in de Tarn uitbundig losgebarsten, wat later dan normaal, maar niet minder fraai. We hopen dat alles goed gaat met jullie en dat de winter zich in Nederland spoedig terugtrekt.

Ons bezoek aan de Bourgogne was nuttig om nog beter te beseffen waarom we hier in het zuiden willen leven. 

We kijken nu wat anders tegen de hier aangeboden objecten aan, want de leefomgeving is hier heel aantrekkelijk.

 

Hallo allemaal,

hoe is het met jullie? Hopelijk goed.
Na 547 dagen, bijna anderhalf jaar, lijkt het zover.
In onze vorige mail, pm2france 13, hebben we het over een ''gedoe'' gehad,
dat we ruim een jaar geleden ook al hadden bekeken, en dat onlangs voor
aanzienlijk minder werd aangeboden, en waar we dus een bod op hadden gedaan.

 

Hallo, allemaal,

net zoals in Nederland was is het hier ook erg warm, meer dan  drie weken boven de vijfendertig graden.

De minister van gezondheid heeft voor ouderen en kinderen het advies gegeven om 's middags even naar een supermarkt te gaan om afkoeling te zoeken, hij heeft er geen naam bij genoemd, maar hier bij de Aldi hebben ze geen airconditioning, en bij de Lidl ook niet, dat wordt dus een werkelijk hete zomer voor de prijsvechters.

Het voorlopig koopcontract is getekend, en in de tweede helft van augustus zal de acte bezegeld worden. We kwamen bij de notaris, wiens assistente de zaak waar nam.

De oude moeder en de dochter zaten al in de benauwde wachtruimte, de zoon, Henri was onderweg, een kwartier later arriveerde hij. We gingen de notariskamer binnen waar gelukkig een airco hing, het was net alsof we vanuit de Sahara de Noordpool binnen wandelden. 

 

Hallo allemaal,

gaat alles goed? met ons gaat het prima.

De Engelsen hebben Ascott en de Nederlanders Prinsjesdag, -de hoedenparade- de één kan het hebben, de ander denkt dat ook. (zie attachment  "Erika")

 

De kogel is door de kerk, de koopacte is dinsdag 12 september j.l. getekend!!! Wel hield de notaris, op ons verzoek, een deel van de koopsom in totdat het hele gebouw leeg opgeleverd werd. We hebben de zaterdag daarop in de stromende regen, Henri geholpen alle nog aanwezige troep op de aanhanger van zijn traktor te gooien, aangemoedigd door de vijfjarige Paul, de zoon van Henri, die zijn vader maar wat stoer vond zo in de regen met matrassen, autobanden en oud ijzer in de weer. Henri verontschuldigde zich voor het feit dat er nog zoveel was achtergebleven en ook over zijn gedrag bij het tekenen van het voorlopig koopcontract; zijn schoonvader was in die periode, na een kort ziekbed, plotseling overleden.

 

Hallo allemaal,

Het leken in Nederland wel echt de ''Verdonkere'' dagen voor Kerst, maar, nu toch een lichtpunt in het vooruitzicht, de feestelijke openingsceremonie van de generaal Pardonkazerne  te verichten door de kroonprins, van wie mevrouw Verdonk dan ook een lintje op de mouw gespeld krijgt.

Fantastisch die nieuwe baan van Alexander, eindelijk erkenning, officieel ''waterhoofd"

 

Bonjour tout le monde,

we hopen dat alles goed met jullie gaat. Hier wordt hard gewerkt, dat is af en toe erg hectisch.

Sinds ruim drie weken wonen we op Les Landes, weliswaar in een caravan, maar wel thuis. Het was de elfde verhuizing in ruim twee jaar, we moesten drie keer rijden, zoveel spullen hebben we in die tijd verzameld.

 

Hallo allemaal,

hopelijk alles goed? De Tour is weer begonnen, ook al is na al die dopingaffaires de lol er wel wat af, als ze maar goed door blijven spitten; ''was Joop Zoetemelk misschien toch niet de eeuwige tweede''?!.

Hier is de hectiek onveranderd, dit is ook de reden waarom we lang niet van ons hebben laten horen. We beschikken nu zelf over Internet, dit scheelt veel tijd en moeite. 

 

Hallo allemaal,

hopelijk met jullie alles OK? 

Sinds de verkiezingen waait de wind hier in Frankrijk van rechts, Sarkozy zelf kreeg de wind  ook nog van voren,  'niet bepaald een scheiding in het midden'.

Zojuist hebben we bij de bouwkundige de vergunningaanvragen ondertekend voor de kleine camping en het sanitair, (de werkzaamheden zijn wel al opgestart); een vierentwintig bladzijde tellend rapport wat achtvoudig ingedient moet worden o.a. bij: de prefectuur, conseil general du Tarn, de brandweer, de gehandicaptenorganisatie, de gemeente en de DDE (bouw en woningtoezicht van de regio). 

 

Hallo allemaal, 

Enige tijd geleden lazen wij het bericht dat een bronzen beeld van Rodin -'le penseur'- was gestolen, bij terugvondst bleek dat er een been was afgezaagd, en dit alleen om het koper eruit te smelten, dan kan je toch ook niet normaal denken!

Per 1 januari hebben wij hier officieel een bedrijf de naam is 'Ateliers Les Landes'

 

Hallo allemaal,


Hoe is het ermee, mooie zomer gehad, en met de beurskrach? hopelijk de schade beperkt kunnen houden. Altijd stil blijven zitten tijdens het scheren!

Wij winnen bijna nooit een prijs, maar we doen ook nergens aan mee, behalve als je bij de kassa een krasbon krijgt. We krasten een volle winkelwagen. Het meisje van de acceuil kwam even later met de volle wagen aan. Het was net alsof ze een willekeurige wagen van een ander uit de supermarkt had gehaald.

Er lag niets in dat wij ooit zelf gekocht zouden hebben.

We hebben de afgelopen weken dingen gebruikt en geproefd, zoals andere servetten, shampoo, keukenrollen, vleeswaren, diepvriesmaaltijden, pasta, koffie, koekjes, chocolade, mineraalwaters, siroop, zoutjes en chocolade- schuimdesserts die we eigenlijk hadden moeten verwarmen, of dat ze eetbaar had gemaakt wagen wij te betwijfelen, enfin, het geheel was een aardig experiment.

 

Hallo allemaal,


French going Dutch!
Eindelijk is het dan zover, het eerste HEMA filiaal in Frankrijk is geopend in Parijs. De Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij heeft hier niet de beroemde worst in het assortiment, maar dat zal de fransen een saucisse zijn.

We waren onlangs in Nederland en namen de gelegenheid te baat om onze paspoorten te verlengen. In het gemeentehuis van Voorburg werden we te woord gestaan aan het loket, ondanks dat het voor publiek gesloten was. De ambtenaar vertelde ons dat we pasfoto’s moesten laten maken volgens Europese richtlijnen, maar voor vandaag waren ze verder gesloten, “morgen zijn jullie de eersten”.

 

Hallo allemaal,


‘Impôt sur des chiffons de tête’, klinkt mooi hè ? is gewoon ‘kopvoddentax’, die Geert, hij wordt steeds Wilder.

Daar zijn we weer, door de hectiek van het werk, de voorbereidingen voor de cursus en de vele visite hebben we niet eerder de gelegenheid gevonden om te schrijven.
We hopen dat iedereen een fijne zomertijd heeft gehad.

 

Hallo allemaal,

Zo, die gemeenteraadsverkiezingen bij jullie, die gaan niet ongemerkt voorbij, zelfs de Koningin komt ervoor terug van vakantie.

Echt weer een ouderwetse winter, zelfs hier al twee sneeuwperiodes gehad, het brandhout is niet aan te slepen.
Men went hier nog steeds niet aan winterse omstandigheden op de weg. In de supermarkt hier veertien kilometer vandaan vertelde we de caissière dat we onderweg wel drie auto’s in de berm of in het talud hadden zien liggen. ‘Oh’, dat was nog niets, zij kwam uit Albi, vijftien kilometer rijden, en had er zeker acht op hun kant of ondersteboven langs de weg zien liggen.

 

Hallo allemaal,

Oranjegekte:

Boer Harry Heeman uit Middenbeemster steunt het Nederlands elftal, hij schildert de uitslagen van oranje op zijn lievelingskoe Sijtje en roept zijn koeien naar de stal voor het melken door op zijn oranje ‘koevoezela’ te blazen, ze gehoorzamen braaf, nu dat elftal nog. 

Na een late lente is de zomer toch losgebarsten, eerst was het te koud en te nat, nu is het te warm en te droog, het is ook altijd wat, en dan moeten de hondsdagen nog komen, hier canicules genoemd –van circa 20 juli tot circa 20 augustus als Sirius de helderste ster uit het sterrenbeeld ‘de grote hond’ gelijk opkomt met de zon-.

Vooral door het natte voorjaar hadden we veel werk aan het onderhoud van het terrein, 

Meerdere keren maaien, trimmen, dode struiken en takken verwijderen en afvoeren.

 

Hallo allemaal,


Hoe gaat het ermee?
We hoorden een verslag op de radio van de opening van de Altzheimertuin in Haren, de verslaggever vroeg aan een van de toekomstige gebruikers; “wat vind u van de tuin?” waarop zij antwoordde: “ zo mooi, zo mooi, onvergetelijk!!”.

De zomer is nu echt voorbij en de kou is plotseling ingetreden. Het was een mooie zomer, lekker weer en veel gezellig bezoek. Het zwembad gaf heerlijke verkoeling en de buurjongens kwamen ook regelmatig een duik nemen, zelfs de franse ambassadeur in India heeft hier een duik genomen, hij was hier met zijn man en geadopteerde zoontje samen met zijn schoonzus Astrid, onze bevriende buurvrouw. Terwijl zij zich laafden in het zwembad stonden wij ons in het zweet te werken op de steiger, pas toen de hele delegatie weer vertrokken was en de zon al bijna van het terras verdwenen, sprongen wij er ook nog even in, daarna lekker op het ‘achterterras’ een aperitief in de laatste zonnestralen.

 

Hallo allemaal,


De winter is weer voorbij, de lente is gearriveerd. Het was een koude decembermaand, we hebben drie keer sneeuw gehad, waarvan twee keer een flink pak.
Half januari was het rond 17°C de lente leek begonnen, maar helaas won de winter weer terrein en hebben we nog een paar graden vorst gehad.

 

Op de Nederlandse radio hoorden we tegen de feestdagen de ‘wakkerdier’ spotjes tegen het nuttigen van ‘foie gras’ (vette lever van de gans of eend), op de franse radio daarentegen werd er advies gegeven waar op te letten bij het kopen van foie gras, de kwaliteit dus. De fransen zijn zeer traditioneel, zo zal het nuttigen van foie gras, net als het jagen op wild, niet snel verdwijnen.

 

Hallo allemaal,

We hopen dat jullie allemaal een fijne zomertijd hebben gehad.
De zomer is op de kalender voorbij, van herfst is nog geen sprake, het is nog volop aan het zomeren, vandaag nog 31°C, ‘niet normaal man!’

We hebben vanaf het voorjaar tot nu toe regelmatig bezoek gehad, waaronder veel familie en vrienden die ons geholpen hebben met ‘klussen’, maar ook mooie avonden met copieuze maaltijden en goed gesprekken, en er komt nog meer bezoek

 

Hallo allemaal,


La France pro ‘Hollande’, als reclame bijna net zo goed als  “bedankt voor de bloemen“

Hopelijk gaat alles goed met jullie. Hier zijn we na een korte maar heftige winter, in een heerlijk zonnig voorjaar terecht gekomen. Na terugkomst uit Nederland, eind januari, werd het, net als in Nederland ook winter. Voor die tijd was het hier en in NL ook extreem zacht met bloeiende narcissen in Voorburg en al gele krokussen op het Voorhout, nooit zo vroeg vertoont.
Begin februari begon het kwik te dalen en een paar nachten was het zelfs -17°C!

 

Hallo allemaal,


Na een heerlijke, warme zomer, waarvan we deels genoten hebben met bezoek, en veel fysieke arbeid verricht hebben om de deadline te halen van 15 september.
Maar het is gelukt: de gîte en chambre d’hôtes op de parterre zijn gereed!. Het bruidspaar verbleef in de chambre en de ouders met een bevriend stel in de gîte. Op de camping waren vier grote tenten opgezet voor in totaal 18 personen. De zaal had een metamorfose ondergaan, geheel in rugbysfeer gezet door een decoratrice, zoals de fransen dat doen. Ook de stoeltjes uit Parijs stonden te pronken, met hulp van vrienden in de zomer lekker in het zonnetje opgeknapt.

 

Hallo allemaal,

Na een erg drukke tijd eindelijk weer een bericht van ons.

Onder vuur

Begin Maart kregen we een verontrustend telefoontje van de burgemeester; op de Mairie waren protestbrieven ontvangen tegen onze camping op les landes, zelfs in ‘La Dépêche’, de plaatselijke krant was een bezwarend artikel verschenen, en in het hele dorp werd er over gepraat, er werd gedreigd het dorp vol te plakken met pamfletten: ‘Non au camping Les landes”! Er werd een handtekeningenactie opgezet waarbij men zelfs niet geschroomd heeft een Altzheimer patiënt te laten tekenen.  De burgemeester stelde voor om een informatieavond bij ons te organiseren om zo de verontruste gemoederen van de actievoerders te sussen.