Hallo allemaal, 

Enige tijd geleden lazen wij het bericht dat een bronzen beeld van Rodin -'le penseur'- was gestolen, bij terugvondst bleek dat er een been was afgezaagd, en dit alleen om het koper eruit te smelten, dan kan je toch ook niet normaal denken!

Per 1 januari hebben wij hier officieel een bedrijf de naam is 'Ateliers Les Landes'

We staan ingeschreven met als activiteiten fotografie, grafisch ontwerp, verhuur van gites en ateliers als faciliteit voor verschillende work-shops. Het is fiscaal gunstiger als bedrijf al te bestaan i.v.b.m. aftrekposten, we zitten dus nog in de aanloopfase van het echte werk.

Er zijn nog steeds problemen rondom de vergunningen; we zijn door omstandigheden vrij laat geweest met het indienen van de vergunningaanvragen. In november vorig jaar zijn ze ingediend en later bleek dat er per 1 oktober een wetswijziging heeft plaats gevonden.

Dit houdt kort gezegd in dat het niet meer mogelijk is om een camping of gites te realiseren op een terrein wat aangeduidt is als zone NC (non constructuble met alleen een agrarische bestemming) en dat is hier het geval. Niemand kon ons eerder op de hoogte brengen van de aankomende wetswijziging want deze werd stil gehouden vanuit Parijs om speculatie te voorkomen. Alle betrokken instanties hadden ons op voorhand de vergunningen toegezegd.                                 

De gemeente gaat het algemene bestemmingsplan wijzigen en wij hopen dat wij hierin mee kunnen varen en dat we alsnog de vergunningen rond kunnen krijgen, in ieder geval voor de gites, de camping zal moeilijker worden omdat er in de nieuwe situatie een 'enquete publique' moet worden gehouden en enkele buren hebben al te kennen gegeven dat ze geen voorstanders zijn van een camping -we hebben wel uitgelegd dat het zeer kleinschalig zal worden- .
Het beleid van de gemeente en de prefectuur is wel dat ze het toerisme willen bevorderen. Morgen gaan we met de burgemeester praten, het is een nieuwe, de vorige is helaas niet herkozen bij de verkiezingen, dus zullen we onze hele geschiedenis met hem moeten doornemen.                                                                                                             

Maandag 26 mei: We hebben het gesprek gehad op de 'Mairie', kort samengevat: de camping kan niet doorgaan, eventueel bij de wijziging van het bestemmingsplan maar dat blijkt pas over vier jaar te zijn. We mogen wel privé een paar tenten op ons terrein zetten maar niet teveel en niet te lang.                                   

Wat betreft de gites; de burgemeester snapte niet waarom die vergunning niet verleend wordt, we hebben nu met hem afgesproken dat we ze toch gewoon gaan bouwen en de openingen voor de extra ramen eerst privé gaan  aanvragen. Je leert hier wel sjoemelen.

 

We hebben een nieuw mobiel telefoonnummer. We hadden een pre-paid kaart,  bij de franse telefoonbedrijven zijn deze kaarten maar een maand geldig, dus als je nog een beltegoed hebt en de maand is voorbij dan ben je je geld kwijt, pure diefstal dus,  misschien kan Nelie Kroes hier ook eens wat aan doen. Wij bellen weinig mobiel maar moeten wel bereikbaar zijn. Nu hadden ze bij onze supermarkt leClerc een nieuw aanbod, een pre-paid kaart die een jaar geldig is. We zouden ons oude nummer kunnen houden maar na lang wachten en veel bellen bleek dat binnen een bepaalde tijd te moeten en die was verstreken; dus het nieuwe mobiele nummer is: 

0033 (0) 6 35 97 33 02

Verder zijn we hard aan het werk met het bouwen van het gastensanitair en de saunaruimte. Het zwembad is vrijwel gereed, de liner (binnenvoering) moet nog aangebracht worden en het terras gaan we nog betegelen.

 

Een opmerkelijk bericht: 

'Ik schoot Saint-Exupéry neer'

De luftwaffe-piloot die in 1944 het toestel van de franse schrijver Antoine de Saint-Exupéry neerschoot, blijkt de broer te zijn van de onlangs overleden zanger met de artiestennaam Iwan Rebroff.                                      De inmiddels 88-jarige Horst Rippert was een fan van Saint-Exupéry en had zijn boek 'Vol de nuit' (nachtvlucht) gelezen: "in mijn jeugd hadden wij hem allemaal gelezen, we hielden van zijn boeken.

Hij kon op een bewonderenswaardige manier de hemel beschrijven en de gedachten en gevoelens van piloten".

Door Saint-Exupéry kreeg Rippert zijn roeping als piloot. Rippert kreeg dan ook grote spijt van zijn daad toen hij later achter de identiteit van de piloot kwam: "als ik het had geweten, dan had ik niet geschoten, niet op hem", aldus de Duitser. Saint-Exupéry werd wereldberoemd door zijn boek 'Le Petit Prince' (De Kleine Prins) het verhaal over een jongen die tussen de sterren reist en in de sahara aan een piloot zijn relaas vertelt.

De journalist Rippert schopte het na de oorlog tot chef sport van het ZDF, Duitsland 2.

Hij zweeg vierenzestig jaar lang over zijn daad: "U kunt zich voorstellen wat er van mijn carriere was geworden als men had geweten wat ik tijdens de oorlog heb gedaan." 

Nog iets over Saint-Exupéry: de bekende Nederlandse violiste Emmy Verheij speelt op de Stradivarius die ooit eigendom was van Antoine de Saint-Exupéry.

 

Ondanks de drukte hebben we toch nog wat exposities bezocht, o.a. een fototentoonstelling in Lavaur over 35 jaar persfotografie van SIPA fotopersbureau met prachtige maar ook vaak schokkende beelden, beroemde foto's zoals het vallen van de muur, het exploderen van de spaceshuttle Columbus en de aanslag van 9-11 op het WTC, dit was o.a. een foto van een fotograaf die omgekomen is bij het instorten van het gebouw. Zijn  lichaam hebben ze weken later gevonden samen met z'n apparatuur en films, de films waren vernietigd maar uit z'n digitale camera was de kaart nog leesbaar, hierop stonden z'n laatst gemaakte beelden.                                                                                                                               

In Albi een internationale ontwerp en packaging-expositie, verrassend met ook Nederlandse inzendingen.

 

Gezien: Een jonge merel die in de toren is geboren is tijdens de vlieglessen van z'n moeder door een valk gegrepen, de ouders vlogen er  hysterisch krijsend tevergeefs achteraan, wat een tragedie!

Ook hebben we een huishaas, iedere avond tegen de schemering komt het  beestje -het is een kleine haas- tevoorschijn om te eten.

Een groot hert met gewei stond zondag eind van de middag uren aan de rand van de bosjes te grazen.

De zwaluwen scheren weer om het huis. Een zwarte roodstaart is verstrikt geraakt in een vogelnet en heeft zodoende een marteldood ondergaan, jammer dat we 'm niet hebben kunnen redden. En de Hop (bonte vogel met grote kuif) scharrelt ook dit jaar weer tussen de wijnstokken.                                              

We verwachten deze zomer veel bezoek, wat ons zeer gezellig lijkt. Degene die ook nog plannen hebben om te komen vragen we, indien mogelijk, dit van te voren even te laten weten zodat we een en ander op elkaar kunnen afstemmen. We wensen iedereen een mooie zomer met of zonder vakantie.

Dit was het weer even uit het bureaucratische franse leven,

au revoir, Pauline en Maarten


onze volledige gegevens:

Ateliers Les Landes  

Pauline Janmaat / Maarten Verheijen

Les Landes

81140  Cahuzac sur Vère

France     

telefoon vast: 0033 (0) 63 40 58 42 

telefoon mobiel: 0033 (0) 6 35 97 33 02